болѣзньныи


болѣзньныи
БОЛѢЗНЬНЫИ (38) пр.
1.Больной, болезненный:

к... соудии поидемъ нази... пристрашьни. болѣзньни дрѩхли. на землю лицемь зьрѩще СбТр XII/XIII, 19; и си˫а такова˫а д҃шевна. въ плотьскыхъ же ключаетьсѩ ему. приключаи болѣзньни. пребывающа (ὀδυνηραί) ПНЧ XIV, 117г; сладции бо гвозди подобь˫а ради вл(д)чнѩ. и надежа ради весель˫а. аще и чювьствении болѣзньни. труда ради телесе. ГБ XIV, 71г; оушима раслабленыма громныи гла(с). и очима болѣзнь||нама сл҃нце... по малу проводити на пре(д). (ἀσϑενεστέροις) Там же, 8687;

в роли с.:

и вра(ч) бо болѣзньному болѣзнь ѡ(т)гони(т). ГБ XIV, 62г.

2. Мучительный, тягостный:

Въ тьмѣ и сѣни съмрьть||нѣи. и И [так!] въ ровѣ прѣисподьнимь... болѣзньно же ѥстьствъмь ѥсть мѣсто то. Изб 1076, 132132 об.; до кръве грѣхоу противитисѩ. приобидѣти же. съмьртьноѥ прѣщениѥ. и болѣзньныихъ моукъ. и сладъкыихъ съчетани˫а. (ἀλγεινῶν) КЕ XII, 239а; И иже ѥлико ѡ(т) высости свое˫а прескачють на подвигъ болезненъ и хотѩща влѣщи. себе же напасть прихватѩщихъ. (ὠδίνοντα) ПНЧ 1296, 141 об.; сих [убивших Христа] бо такоже болѣзньна˫а шествуѥть мьзда. (τῶν πόνων) ГА XIIIXIV, 268б; д҃ша на се приходѩщимъ крѣпитьсѩ. аки на троудъ болѣзненъ въсхо||дѩщемъ. б҃оу же нашемоу Пр 1383, 103104; Люто е(с) вѣща и бѣдн(о) надѣ˫атисѩ •в҃•му очищенью оскверньшимсѩ по кр҃щньи. и требовати болѣзньнаго врачевань˫а. ѡ(т)вергъшю кр҃щнь˫а блг(д)ть. ГБ XIV, 28в; нɤжну имаши врачбу. злобу д҃ши. болѣзньна бо врачба. и въ многы(х) стенаньи(х). и слеза(х) же Там же, 41а; Сих же ра(д)... горкых же мукъ и бесконечны(х). и болѣзньнаго ѡного избѣгнути студа. (ὀδυνηράν) ЖВИ XIVXV, 96в; адама [так!] из ра˫а изгнанъ бы(с) на странноѥ. и болѣзньноѥ мѣсто. Пал 1406, 40в;

болѣзньна˫а средн. мн. в роли с.:

всѣм же болѣзнны(м) и скорбны(м) мнишьска(г) жить˫а оусердно себе издавъ. (πρὸς πάντα... τὰ ἐπίπονα) ЖВИ XIVXV, 128а;

||=печальный, скорбный:

си великыи слышавъ ѱеѡдоръ. и болѣзньнъ д҃шею бывъ. въздыхашеть т˫ажьцѣ и скърб˫аше. (περιαλγής) ЖФСт XII, 66; дроугомъ же пришедъшимъ на оутѣшение находѩщихъ ѥмоу золъ. и продолъжающемъ болезньныѩ гл҃ы не прогнѣвасѩ. (τὰ ἀλγεινά) КР 1284, 195б.

Ср. неболѣзньныи.

Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Смотреть что такое "болѣзньныи" в других словарях:

  • болѣзньнѣи — (4*) сравн. степ. к болѣзньныи во 2 знач.: телесны˫а стр(с)ти... иже вноутрь прелюбодѣема. болѣзнѣиша и лютѣиша н(е) оудобь цѣлима. (ἀλγεινότερα) ПНЧ XIV, 31в; вѣдѣ и пѩтое [крещение] еже слезное. но болѣзньнѣе. ˫ако же мы˫аи по всѩ нощи одръ… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • неболѣзньнъ — (5*) пр. 1.Не причиняющий боли: житиѥ же полагаеть неболѣзньно тѣмь теле(с)мь здравиѥ бѣзбѣдно отварѧеть. (ἄνόσον) КР 1284, 330б; Бѣдно бо е(с) неболѣзньну болѣзнь сдѣлати въ врачевань˫а мѣсто. ГБ XIV, 28б. 2. Перен. Безболезненный, нетрудный:… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.